Waar ben je naar op zoek?

Bel me terug

Bel me terug

Laat je telefoonnummer achter, en wij bellen je terug.

Ga mee(r) naar buiten!

OUTSIDE IS WHERE THE MAGIC HAPPENS 🌠🌿

Door mensen naar mooie en bijzondere plekken in de natuur te brengen, in beweging, krijgen ze nieuwe inzichten. Deze nieuwe, frisse inzichten dragen bij aan een bewustere leefstijl, met meer aandacht voor elkaar, vitaliteit en duurzaamheid.

Effect van buiten zijn

Regeren is vooruitzien

Zijn jullie er klaar voor als we straks weer naar kantoor mogen?

Er komt een moment dat Rutte de magische woorden zal uitspreken ‘de maatregelen worden versoepeld, we kunnen weer naar kantoor.’

Misschien hebben jullie, als organisatie, besloten om het thuiswerken deels voort te zetten. Naast de nadelen die we de afgelopen periode hebben ervaren, zijn er ook zeker voordelen die we met z’n allen ondervonden hebben tijdens het thuiswerken. Denk bijvoorbeeld aan: meer flexibiliteit voor medewerkers, efficiënter werken, minder reistijd en reiskosten.

Echter deels gaat er ook weer op kantoor gewerkt worden, daar zal een nieuwe balans in komen.

Hoe gaat het écht?

Als dit heugelijke moment komt, hoe staan jullie er dan voor als het gaat om Vitaliteit van de medewerkers? Hebben jullie een helder beeld hoe het de afgelopen tijd met iedereen gegaan is en vooral hoe het op dit moment met iedereen gaat? En dan bedoel ik hoe het écht gaat met de persoon achter ‘de medewerker’ wat je misschien momenteel, met een scherm tussen het ‘persoonlijke’ contact, niet boven tafel kunt krijgen? Zitten jullie nog op één lijn? Is voor iedereen duidelijk wat er van hem of haar verwacht wordt? Is het voor iedereen nog duidelijk wat zijn of haar bijdrage is binnen het grote geheel? Hoe is de samenwerking onderling verlopen de afgelopen maanden? Zitten er nog ergens frustraties of onbegrip? Zit iedereen nog lekker op zijn of haar plek?

Zomaar wat vragen, die wellicht de afgelopen tijd aan de oppervlakte zijn komen drijven en die je graag zo snel mogelijk beantwoord wilt hebben om weer positief en vol energie te gaan knallen met z’n allen!

Samen de balans opmaken

Hoe fijn zou het zijn als je, op het moment dat het weer 'mag', samen kan komen met elkaar. Samen verbinden, plezier hebben, aandacht hebben voor elkaar en voor elkaars gezondheid. De balans op maken hoe alle medewerkers ervoor staan op fysiek en mentaal vlak. Want uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat deze periode ons sterker en scherper uit de strijd laat komen. Het is alleen belangrijk dat we zo snel mogelijk het moment gaan pakken om samen die balans op te maken en samen vooruit te kijken naar de toekomst.

Eerste fase – je kunt dit nu al inzichtelijk maken

Je kunt hier al een begin mee maken door middel van de VitalityGame van Be in Charge. Deze online game kun je nu al inzetten. Spelenderwijs kun je de medewerkers in teams laten samenwerken, plezier hebben en tegelijkertijd inzicht geven in bepaalde thema’s op gebied van Vitaliteit en vooral hoe medewerkers hier zelf (vanuit huis) al kleine stappen kunnen maken om gezonder te leven.

Meer en meer is er, ook vanuit de overheid, aandacht voor leefstijl als medicijn in de strijd tegen een pandemie als COVID-19 (en toekomstige pandemieën).

Meer en meer wordt duidelijk hoeveel invloed je zelf kunt uitoefenen op positieve gezondheid, door aanpassingen in je leefstijl.

Goed werkgeverschap houdt ook in dat je als werkgever je medewerkers ondersteunt en aanmoedigt op gebied van Vitaliteit. Creëer een omgeving (zowel online als straks weer op kantoor) die medewerkers stimuleert om gezondere keuzes te maken.

Met de VitalityGame kun je dit online heel goed doen. Op kantoor kun je dit doen door medewerkers te stimuleren vaker de trap te pakken ipv de lift, een gezonde lunch aan te bieden, verplichte pauzemomenten in te stellen, wandelend vergaderen, beweeg challenges in het leven te roepen, et cetera. Belangrijk hierbij, is dat je het vooral luchtig en leuk houdt!

Uiteindelijk is het de medewerker zelf die daadwerkelijk actie moet ondernemen om zijn of haar leefstijl anders in te richten, andere (gezondere) keuzes te maken. Essentieel in dit proces is kennis, inzicht en bewustwording. Als mensen niet weten wat het gevolg is van hun leefstijl nu en op de lange termijn of geen idee hebben wat zij kunnen veranderen in positieve zin, dan voelen zij ook niet de urgentie om iets te veranderen. Het begint dus met kennisdeling en praktische tools en tips, aangeboden in spelvorm.

Tevens is de VitalityGame een mooi middel om onderwerpen naar voren te laten komen, waar jullie als organisatie extra aandacht aan willen besteden, of waarover jullie graag feedback willen ontvangen vanuit de medewerkers.  

De eerste fase is in gang gezet!*

*Deze fase is uit te breiden en te verdiepen met de Online Academy.

Fase twee – live verbinden en daadwerkelijk actie

Hoe fijn is het om na een lange periode van afstand, gemis aan verbinding, gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid elkaar weer in de ogen te kunnen kijken? Non-verbale uitingen weer te kunnen oppikken. Niet alleen de ‘functionele’ gesprekken met elkaar, maar ook de persoonlijke, toevallige gesprekken bij het koffie automaat.

Uit meerdere onderzoeken is inmiddels gebleken dat eenzaamheid een groter gevaar vormt voor de volksgezondheid dan obesitas en deze vaak nog onderschat wordt. Een interessant onderzoek naar de gevolgen van eenzaamheid is te vinden in een artikel van Prof. dr. T.A.M.J. van Amelsvoort van Maastricht University*.

*http://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/assets/articles/62-2020-10-artikel-vanamelsvoort.pdf

Deze volgende fase kan bestaan uit ‘live’ events of bijeenkomsten, al is het in eerste instantie wellicht in kleinere groepen. Het is goed om alvast na te denken over de invulling van deze live events. Waar is op dit moment behoefte aan binnen jullie organisatie? Wat leeft er onder de medewerkers? Welke vormen passen het beste bij jullie organisatie? Denk aan workshops, trainingen, masterclasses op gebied van verschillende Vitaliteitsthema’s (Voeding, Versterking van het lichaam, Veerkracht & Ontspanning en Verbinding). Ook hier geldt: op welke thema’s willen jullie je in eerste instantie focussen. Een leuk (en laagdrempelig) idee is bijvoorbeeld om zo snel mogelijk dat we weer samen mogen zijn in groepen, een dag in te plannen. Een dag om de balans op te maken hoe iedere medewerker in zijn of haar vel zit, op een leuke wijze aan de slag gaan met ieders Vitaliteit. Verbinden met elkaar, lachen met elkaar. Dit vind je terug in ons concept 'de Land of Change.